Naar de content

Zijn bewonersgegevens bij jou in veilige handen?

2 juni 2023

Lekken van NAW-gegevens. Het is de grootste nachtmerrie van iedereen die met bewonersgegevens werkt. Om die reden is het noodzakelijk om de digitale beveiliging van jouw organisatie op orde te hebben.Gevoelige informatie mag niet zomaar voor iedereen toegankelijk zijn. Daarom is het goed om na te denken over de applicaties en software die je gebruikt. Niet alle applicaties en softwaresystemen voldoen aan de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG).Zijn bewonersgegevens bij jou in veilige handen? Cobee beschikt over het Privacy Verified-certificaat om aan te tonen dat onze software en protocollen hierop zijn ingericht.Hier zijn 6 maatregelen die je zelf kunt nemen om veilig persoonsgegevens te verwerken:

  • Behandel bijzondere persoonsgegevens, zoals informatie over afkomst, godsdienst of gezondheid, met de grootste zorg
  • Verwerk bijzondere persoonsgegevens alleen als je daarvoor toestemming hebt verkregen. Dit kan in Cobee via een handtekening op het formulier.
  • Verstuur geen adressenlijsten via e-mail, maar geef opdrachtgevers toegang tot Cobee voor het veilig uitwisselen van gegevens
  • Verzamel geen persoonsgegevens in verschillende documenten of onveilige applicaties;
  • Sla geen persoonsgegevens op apparatuur van medewerkers, onveilige servers of plekken waar iedereen toegang toe heeft.
  • Is het project klaar? Zet het project in Cobee op ‘afgerond’, wij zorgen ervoor dat alle persoonsgegevens na 3 maanden worden verwijderd.
  • Bewoners geven bijna altijd toestemming voor het verwerken van hun bijzondere persoonsgegevens. Zij geven inzage in hun leven. Jij kunt hen beloven dat hun informatie veilig is en dat ze in ruil daarvoor zo goed mogelijk worden geholpen.

Bekijk ook

Update – 2024.1

29 februari 2024

7 tips: zo schrijf je een doeltreffende bewonersbrief

16 februari 2024